Bekijk profielpagina

Start je week met een voorsprong - Editie #18

Start je week met een voorsprong
Start je week met een voorsprong - Editie #18
Door Jan Huisers • Editie #18 • Bekijk online
Goedemiddag,
Als je met een project bezig bent, zoals bijvoorbeeld deze wekelijkse nieuwsbrief, is het goed om regelmatig te kijken of je nog met het goede bezig bent. Wat kun je verbeteren, waar moet je meer van doen en wat kan minder. Deze nieuwsbrief is van de ochtend naar de middag verhuisd. Er gaat nog wat veranderen. Deze nieuwsbrief ga ik voortaan 1 keer per 2 weken versturen. Ik heb dan iets meer tijd om de beste berichten voor je te verzamelen en daar goede duiding aan te geven.
Ik wens je een leuke week.
Jan!

Wat gebeurt er met de data uit je auto?
Er is deze week veel nieuws over auto’s. Amsterdam wil in 2030 benzine en diesel auto’s in de stad verbieden. Veel reacties deden mij denken aan het filmpje over de mobiele telefoon een aantal jaar geleden. Het piketpaaltje is gezet en ik ben benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen.
Dataverzamelen
Wat veel mensen zich wellicht niet realiseren is dat auto’s rijdende dataverzamelaars zijn. Het gaat niet alleen om de vraag ‘van wie de data is’, maar ook is het onduidelijk wat de fabrikanten precies met de data doen. Er wordt data verzameld over de auto, maar bijvoorbeeld ook over je rijgedrag. Als je een leaseauto hebt, is de leasemaatschappij ook nog geïnteresseerd. De klant heeft weinig tot geen inspraak in wat er met de data gebeurt. De Bovag en ANWB zijn voorstander van een ‘neutrale’ plek waar zowel klanten als leverancier de benodigde gegevens kunnen zetten en waar duidelijk welke partijen toegang krijgen tot de data en voor welk doel. Ik zie een nieuw transactieplatform ontstaan. Boeiend.
Autofabrikanten voelen er niets voor om hun dataverzameling te beperken
Voorkomen van voedselverspilling via een app.
Sinds een paar weken heb ik de app van ‘Too Good to Go’. Deze app probeert klanten en bedrijven met elkaar te verbinden om voedselverspilling tegen te gaan. Too Good To Go biedt een “Magic Box” aan. Wat is er nou zo magisch aan die boxen? Overtollig eten is lekker, nog prima eetbaar eten dat door winkels en restaurants aan het einde van de dag weg zou moeten worden gegooid. Denk bijvoorbeeld aan bakkerijen die elke dag vers brood bakken, of restaurants die meer drukte hadden verwacht en daardoor maaltijden overhouden. Je zal nooit precies weten wat je in je Magic Box krijgt totdat je het ophaalt.
Het leuke is dat veel winkels in de buurt meedoen. Ik vind het een mooi platform, dat ongetwijfeld mooie inzichten geeft in het voorkomen van voedsel weggooien.
Too Good To Go - de app om voedselverspilling tegen te gaan
En dan nog dit...
  • Google gaat de mogelijkheid bieden om je locatie data en zoekhistorie na een aantal maanden automatisch te laten verwijderen.
  • De wereld rond Fortnite gaat een beetje aan mij voorbij. Maar na het lezen van dit artikel ga ik mij hier toch maar eens in verdiepen.
Heb je tips, laat het mij weten via jan@hsrs.nl of 06-51622257.
Fijne week!
Jan
PS. Al ingeschreven voor mijn presentatie op 16 mei?
Vond je deze editie leuk?
Jan Huisers

Start de week met een voorsprong en krijg een keer per 2 weken op maandag het laatste nieuws en artikelen over data, technologie, digitalisering en innovatie.

Kijk ook op mijn website.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Jan Huisers met Revue.
Varenmeent 58, 1218 AR Hilversum.