Start je week met een voorsprong - 31 januari 2022

#34・
58

abonnees

39

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Start je week met een voorsprong jouw e-mailadres zal ontvangen.

Start je week met een voorsprong
Start je week met een voorsprong - 31 januari 2022
Door Jan Huisers • Editie #34 • Bekijk online
Goedemorgen,
De laatste dag van de maand weer. Wat gaat het hard. Met een flauw zonnetje in de rug ben ik deze nieuwsbrief weer aan het maken. Altijd een leuk proces. Deze week meer over mijn favoriete onderwerp: Businessmodellen. Maar ook een interessant stuk over een mooie subsidieregeling waar nog vrij weinig gebruik van gemaakt wordt.
Een mooie week en vergeet niet vandaag te controleren of je de BTW-aangifte verstuurd en betaald hebt. :)

Wat is jouw businessmodel
De meeste bedrijven hoef je weinig te vertellen over hun huidige businessmodel. Dit is vaak ontstaan in het verleden en de manier van verkopen werkt in heel veel gevallen nog best aardig. Klantgedrag verandert echter steeds sneller. Online verkopen gebeurt steeds vaker. De klant heeft veel meer keuze en wordt steeds veeleisender. De mogelijkheden om producten of diensten te kopen in drie klikken wordt steeds makkelijker. Daarnaast is er een trend gaande die we kunnen scharen onder “van bezit naar gebruik”. Spotify en Netflix, maar ook deelauto’s zijn hiervan hele sprekende voorbeelden. Deze zogenoemde “As a service” diensten zet de traditionele verkoop onder druk. Je verkoopt het immers niet, maar je levert toegevoegde waarde. Dit kan je businessmodel erg op z’n kop zetten en daardoor grote impact hebben op je bedrijfsvoering. De goederen of diensten worden niet meer verkocht maar blijven eigendom van het bedrijf. Je gaat je spullen meer en meer verhuren. Financieel heeft dit natuurlijk consequenties; je gaat van eenmalige verkoop naar bijvoorbeeld een maandelijks bedrag. 
Een mooi voorbeeld is de printer-industrie. De printer wordt op kantoor neergezet en het bedrijf betaalt alleen voor het gebruik. Papier en benodigdheden zoals toners worden automatisch opgestuurd als dat nodig is. De printer levert die informatie bijna realtime. Een goede digitalisering is hierbij natuurlijk essentieel, immers de kwaliteit van de dienstverlening zorgt er immers voor dat de klant ook daadwerkelijk klant blijf en hij het abonnement niet opzegt.
Nu zal geen organisatie morgen ineens het businessmodel compleet veranderen, dat is niet realistisch. Wat je wel veel ziet, is het continu aanpassen en verbeteren van je businessmodel (of een gedeelte hiervan). Vooral in een markt die erg in beweging is, is dit noodzakelijk. De grote vraag kan natuurlijk zijn waar je moet beginnen. Inzicht van de bijvoorbeeld de klantinformatie of de afgenomen producten geeft al een goede start. De antwoorden op vragen als: ‘welke producten zijn in trek en welke markten zwakken af’ geven vaak al inzicht. Weet je eigenlijk wel waarom jouw klanten bij jou kopen? Weet je ook wat ze niet bij je kopen? Wat zijn eigenlijk de wensen van de klant en waarmee kun je hen het beste helpen? Denk aan de waardecreatie!
Het verwerken van data tot informatie en kennis is hierbij essentieel. Niet alleen om de huidige klanten goed te blijven bedienen, maar ook om op zoek te gaan naar nieuwe klanten en mogelijk nieuwe producten of toegevoegde diensten.
Er zijn diverse modellen om tot een goed businessmodel te komen of je businessmodel te verbeteren. Een daarvan is het Business Model Canvas. Je hebt er vast wel eens van gehoord en wellicht ook wel eens mee gewerkt. Hoe eenvoudig het ook lijkt, het is soms best lastig om hiermee aan de gang te gaan. Neem er de tijd voor en doe dit vooral niet alleen. Vaak wordt dit initiatief vanuit een verkoopteam gestart, maar betrek ook eens de inkoop en de logistieke afdelingen erbij. Zij bekijken de markt vaak vanuit een ander gezichtspunt. Met een blik op waarde creëren voor je klanten gaat het vast lukken.
Wil je hulp of wil je gewoon eens van gedachten wisselen over dit hele leuke onderwerp? Ik help je graag. 
Business Model Canvas: 9 bouwstenen voor succes
Om indruk te maken bij de (virtuele) koffietafel
Social media in Nederland 2022: WhatsApp minder intensief gebruikt, opmars TikTok zet door
En dan nog dit...
100% subsidie voor het MKB voor innovatietrajecten
Podcast tip
Productiviteit
Zet een pomodoro timer om je productiviteit te verhogen
Heb je tips, laat het mij weten via jan@huisers.nl of 06-51622257. Vergeet niet met de duimpjes hieronder aan te geven wat je van deze nieuwsbrief vond.
Ik ben erg benieuwd over welk onderwerp jij meer wilt weten. Wil je mij dit laten weten? Als je een antwoord op deze mail stuurt, krijg ik die in mijn mailbox. Het kan ook via de duimpjes onderaan. Er komt dan een invulveld.
Vond je deze editie leuk?
Jan Huisers

Start de week met een voorsprong en krijg een keer per 2 weken op maandag het laatste nieuws en artikelen over data, technologie, digitalisering en innovatie.

Kijk ook op mijn website.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Jan Huisers met Revue.
Varenmeent 58, 1218 AR Hilversum.