Bekijk profielpagina

Start je week met een voorsprong - 20 december 2021

Start je week met een voorsprong
Start je week met een voorsprong - 20 december 2021
Door Jan Huisers • Editie #31 • Bekijk online
Goedemorgen,
dank dank voor alle leuke reacties op de herstart van de nieuwsbrief. Daar krijg je echt energie van. Ook deze week weer een volle editie met speciaal een blokje om de lockdown door te komen.
Laat vooral weten wat je ervan vindt en vertel het anderen.
Heel veel plezier en inspiratie en tot de volgende!

Hoe zit dat nou met Log4J? Is het echt zo erg?
Ineens was er wat raar nieuws. Apache Log4j is een softwareproduct dat wordt gebruikt voor het vastleggen van meldingen in software. Het wordt onder andere gebruikt voor het vastleggen van inlogpogingen maar de software zit daarnaast in vele honderden, zo niet duizenden softwareproducten en applicaties. Er is een grote fout gevonden in deze software. Waarom is dit ernstig en is er ‘paniek’ zul je je afvragen. Dit open source project is vaak een ‘halffabrikaat’ voor andere producten en het is compleet onduidelijk waar dit allemaal gebruikt wordt. Dat maakt het zo enorm risicovol. Door het misbruiken van de kwetsbaarheid is het voor aanvallers mogelijk om door middel van het uitvoeren van code controle te krijgen over de servers waarop Log4j draait. Netwerken kunnen platgelegd worden, informatie kan worden gestolen en bedrijven kunnen stilgelegd worden. Er is de afgelopen veel over geschreven. Deze twee artikelen geven naar mijn inzicht een goede weergave van wat er gebeurt en wat de risico’s zijn. Ook voor ‘niet-IT'ers’ te lezen. Ook in jouw organisatie wordt hier wellicht gebruik gemaakt.
Actief misbruik van kwetsbaarheid in Apache Log4j 2 van Digital Trust Center (Min. van EZK)
Lockdown tip
Tja… en zo wordt het openbare leven ineens weer stilgelegd. Wat nu. De huizen zijn inmiddels wel opgeruimd en om nu lekker in de tuin te gaan zitten… Gelukkig is er de AIVD kerstpuzzel en kunnen we deze proberen op te gaan lossen. Wil je je kinderen aan het werk zetten, of is voor jou de ‘grote mensen’ puzzel te lastig, begin dan met de junior versie.
AIVD kerstpuzzel
Stop met Excel en Powerpoint voor rapportages!
De hoeveelheid aan informatie waar bedrijven, groot of klein, toegang tot hebben, neemt alsmaar toe. Het verwerken hiervan kan een klus zijn, maar dat is waar data dashboards om de hoek komen kijken. Data dashboards zijn één van de meest waardevolle hulpbronnen voor een bedrijf.
Hoewel data dashboards voorheen mogelijk werden gezien als een luxe, is het tegenwoordig door de hoeveelheid aan informatie meer een noodzaak geworden. Het biedt je een krachtige visualisatie van gegevens die je informatie geven over wat er allemaal gebeurt binnen je bedrijf.
Een data dashboard is een hulpprogramma voor databeheer, dat alle belangrijke bedrijfsstatistieken analyseert, bewaakt, visueel weergeeft en bijhoudt. De gebruikers van het data dashboard kunnen communiceren met de gegevens, waardoor ze goede datagedreven, geïnformeerde en gezonde zakelijke beslissingen kunnen nemen. Het doel van dashboards is om de werkomgeving en analyseprocessen te vereenvoudigen, aangezien er dagelijks enorme hoeveelheden gegevens worden verzameld en bedrijven oplossingen nodig hebben die hen op het juiste moment naar het juiste antwoord brengen.
“…maar ik heb toch excel…”
Soms is het moeilijk om af te stappen van wat je gewend bent, en dat is begrijpelijk. Waarom zou je geen Excel en PowerPoint meer gebruiken en overstappen naar data dashboards? De dagen van statische presentaties zijn inmiddels voorbij en ook voor jou is het dus belangrijk die statische rapportages achterwege te laten.
Waarom wint een data dashboard van Excel en PowerPoint?
  • Het vermijdt overbodige rapportage. Je hebt slechts één tool nodig met de modernste interactieve functies om de weergegeven data snel aan te kunnen passen, in plaats van dertien statische PowerPoint-dia’s te creëren.
  • Rapporten maken gebruik van real-time gegevens. Met toegepaste intelligente datawaarschuwingen kun je spreadsheets geheel elimineren.
  • Het biedt wendbaarheid voor besluitvormers. Interactieve analyse van data met een data dashboard geeft je de mogelijkheid als gebruiker een on-demand antwoord te krijgen op kritische zakelijke vragen met behulp van de meest actuele en relevante gegevens.
  • Het zorgt voor minder IT-betrokkenheid. Door jou als gebruiker in staat te stellen je eigen ad-hoc-gegevensanalyse uit te voeren, kan je bedrijf op waardevolle middelen met betrekking tot IT besparen. Je hebt niet overal het "IT mannetje” voor nodig.
  • Hogere productiviteit. We weten allemaal dat statische rapporten een handig hulpmiddel zijn geweest om de productiviteit te verhogen. Dit is in de vandaag de dag gewoonweg niet meer genoeg. De hoeveelheid aan data die wordt verzameld en daarna geanalyseerd moet worden, groeit continu, en ontelbare statische of papieren vellen of miljoenen rijen en kolommen kunnen je jammer genoeg niet meer helpen zoals ze dat vroeger wel konden.
  • Het biedt snelheid. Er is geen twijfel over mogelijk dat het tempo waarmee we vandaag de dag werken een heel belangrijk element is voor ieder bedrijf dat wil overleven in dit  digitale tijdperk.
Haal dus meer waarde uit je data
Om succesvol te kunnen zijn in het nieuwe digitale landschap, heb je realtime inzichten nodig om realtime acties te kunnen ondernemen, gebaseerd op oplossingen die al je data benutten. Wil je hier meer over weten? Neem dan vooral contact met mij op.
Om indruk te maken bij de (virtuele) koffietafel
Supply chain is zwakste schakel
Deze week een leestip
Echt Nep door Menno van Doorn
En dan nog dit...
  • Adobe komt met gratis ‘Light’ versie van haar Creative Cloud apps https://adobe.com/express/ Voor als je snel even wat moois wilt maken. Alternatief is bijvoorbeeld photopea. Dit lijkt heel erg op photoshop.
  • Misschien had je het al gezien bij video’s die je op twitter bekijkt. Er zijn ineens automatisch ondertitels. Nog niet helemaal perfect, maar het begin is er.
Productiviteit
Password Manager 1Password
Heb je tips, laat het mij weten via jan@huisers.nl of 06-51622257. Vergeet niet aan te geven met de duimpjes hieronder wat je van deze nieuwsbrief vond.
Fijne week!
Jan
Vond je deze editie leuk?
Jan Huisers

Start de week met een voorsprong en krijg een keer per 2 weken op maandag het laatste nieuws en artikelen over data, technologie, digitalisering en innovatie.

Kijk ook op mijn website.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Jan Huisers met Revue.
Varenmeent 58, 1218 AR Hilversum.