Bekijk profielpagina

Nieuws voor bij de lunch - Editie #14

Start je week met een voorsprong
Nieuws voor bij de lunch - Editie #14
Door Jan Huisers • Editie #14 • Bekijk online

PSD2. Toegang geven van jouw bankgegevens aan derden
Sinds een paar maanden is er een nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer. Vóór PSD2 had je alleen zelf toegang tot je betaalrekening bij de bank.
Door de nieuwe wet kun je derde partijen toegang geven tot jouw online betaalrekening. Daardoor kun je als je toestemming geeft, op nieuwe manieren bankieren.
Wat vreemd is, is dat er weinig over privacy wordt geschreven. Als je op de site zoekt naar Privacy krijg je 0 hits. Het blijkt als je geen toestemming geeft, er toch informatie over jouw betaalgedrag gevormd kan worden. Het mag niet, maar is ook niet controleerbaar.
Als u een betaling doet aan iemand die zijn betaalgegevens met een derde partij deelt, dan worden ook de gegevens van uw betaling aan die persoon gedeeld. Dit betekent echter niet dat de derde partij dan ook toestemming heeft om de gegevens op uw eigen rekening in te zien. Het zou dan alleen de gegevens betreffen van die specifieke betaling op de rekening van de persoon die wel toestemming heeft verleend, die een derde partij kan inzien. De derde partij mag die gegevens niet gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor de andere gebruiker toestemming heeft gegeven. Het is niet mogelijk om uw eigen betaalgegevens hiervoor af te schermen.
Een bijzondere wet, waar wij volgens mij de gevolgen niet van kunnen overzien. Ik schreef in een aantal nieuwsbrieven geleden dat Google een bankvergunning had gekregen. Als zij deze data gaan combineren met zoekresultaten, kun je wel eens tot verrassende resultaten komen.
Het zou mooi zijn als je zelf de regie kan houden over de data die je levert.
PSD2 Bankieren, wat betekent het voor u?
Niet elke technologie is een succes
Afgelopen week kwam dan echt een eind aan Google+. Wie kent het nog. Ook is het door Apple bekend gemaakt dat de AirPower niet op de markt zal komen. In dit artikel van Bright 10 mislukte producten die het niet gehaald hebben. Wat ik dan zeker wel boeiend vind, is dat de techniek vaak niet verloren gaat, maar weer voor nieuwe producten weer ingezet wordt. Denk bijvoorbeeld aan Google Glass, die technologie wordt nu bijvoorbeeld gebruikt in zakelijke markt.
En dan nog goed om te lezen:
  • Google voegt advertenties toe aan stemassistent. Dus bijvoorbeeld nadat Google assistent jou een recept heeft voorgelezen krijg je ook nog een advertentie van de Albert Heijn.
  • De verwachting van ABI Research is dat in 2025 er minimaal 50.000 distributiecentra zullen zijn waar robots werken. Dat zijn er nu zo'n 4000. Er zal de komende jaren dus veel hier gaan veranderen. Reden is dat wij allemaal sneller ons pakketje willen hebben.
Hoe wil jij je eitje in de morgen?
How i cook my eggs in Singapore | Robot
How i cook my eggs in Singapore | Robot
Heb je tips, laat het mij weten via jan@hsrs.nl of 06-51622257.
Fijne week!
Jan
Vond je deze editie leuk?
Jan Huisers

Start de week met een voorsprong en krijg een keer per 2 weken op maandag het laatste nieuws en artikelen over data, technologie, digitalisering en innovatie.

Kijk ook op mijn website.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Jan Huisers met Revue.
Varenmeent 58, 1218 AR Hilversum.