Bekijk profielpagina

HSRS Connecting the dots Nieuwsbrief - Editie #6

Start je week met een voorsprong
HSRS Connecting the dots Nieuwsbrief - Editie #6
Door Jan Huisers • Editie #6 • Bekijk online

Heb jij al last van podcast stress?
Vorig jaar was de opkomst van podcasts al niet meer te stoppen. Dat wordt dit jaar alleen maar meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een podcast over gemaakt. Zelfs de term “podcast-stress” heb ik al een paar keer voorbij horen komen. Welke podcasts moet je zeker luisteren en wanneer dan. Je ziet dat veel makers van podcasts worstelen met een mogelijk verdienmodel. Sommige gebruiken Patreon. Dit is een dienst waar je makers per maand of per aflevering vrijwillig kan betalen. Je hoort ook steeds meer advertenties binnen Podcasts komen.
Deze week heeft Spotify 2 bedrijven overgenomen. Met deze aankopen wordt Spotify eigenaar van een reeks populaire podcasts en verstevigt het zijn rol als uitgever. Het is de bedoeling dat de meeste producties ook op andere plekken, zoals iTunes, te vinden zijn. Maar sommige podcasts zullen ook exclusief voor Spotify zijn. Naar eigen zeggen is Spotify nu de op een na grootste podcastspeler op de markt. 
Een robot in de keuken
Ik vind het erg leuk om te koken. Lekkere gerechten maken voor vrienden en familie. Soms is het ook wel erg handig als er iemand voor je kookt. Ik zag dit filmpje en ik zie dit wel gebeuren over een paar jaar. Een keer voordoen, de robot neemt het op en de volgende keer gaat het automatisch. Een ideale uitvinding. Zelfs het opruimen kan deze robot voor je doen :)
Moley Robotic kitchen
Moley Robotic kitchen
Wat zeggie?
Google heeft een nieuwe experimentele dienst gelanceerd die supersnel gesproken tekst omzet in tekst. Deze app heet Google Live Transcriberen. Bijzonder en ook beetje eng. Ik heb een kleine test gedaan en ook met fluisteren werkt dit bijzonder goed. De kunstmatige intelligentie die Google hiervoor gebruikt wordt natuurlijk ook voor meerdere Google diensten ingezet. De vraag blijft natuurlijk wat Google met deze opgenomen tekst doet, want dat heb je natuurlijk niet meer nodig nadat de tekst op het scherm staat. Daar heb ik nog niets over terug kunnen vinden.
Google-app laat doven direct zien wat er wordt gezegd
Facebook gaat ruzie krijgen met Duitsland
De Duitse mededingingsautoriteit heeft maatregelen aangekondigd om het verzamelen en koppelen van data door Facebook te beperken. Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram mogen in de toekomst alleen nog data aan Facebookprofielen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers.
Ook het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen is alleen nog toegestaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Like-knoppen die op websites aanwezig zijn en Facebook inzicht geven in welke websites en content iemand bezoekt. Wanneer gebruikers geen toestemming geven kan Facebook alleen nog zeer beperkte gegevens verzamelen en die aan het profiel van de gebruiker koppelen. Hiervoor moet Facebook oplossingen ontwikkelen, die de mededingsautoriteit vervolgens zal beoordelen.
Zeg, wat doe jij nou eigenlijk de hele dag
Regelmatig krijg ik te horen “Zeg Jan, wat doe jij nou eigenlijk”. Ik heb dit eens op papier gezet.
Tot zover deze week. Ik hoop dat het waardevol was om te lezen. Heb je tips, laat het mij weten via jan@hsrs.nl of 06-51622257.
Hoe vond je deze editie?
Jan Huisers

Start de week met een voorsprong en krijg iedere maandag het laatste nieuws en artikelen over data, technologie, digitale transformatie en innovatie.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Jan Huisers met Revue.
Varenmeent 58, 1218 AR Hilversum.